Igra kulturnih – BADMINTON

„Badminton je sport koji se igra reketom, a u kom se susreću ili dva pojedinca ili dva para. Igrači igraju na svojoj strani pravougaonog terena podeljenog mrežom po sredini. Igrači reketom udaraju badmintonsku lopticu tako da pređe mrežu i padne u suprotnu polovinu terena, a s ciljem da protivnik ne uspe da je vrati. Loptica se sme udariti samo jednom pre nego što se uputi preko mreže. Poen počinje servisom jedne od strana, a završava kad loptica dodirne tlo. Badminton je takmičarski sport, ujedno i standardni olimpijski sport, koji se igra u pet kategorija: pojedinačno žene i muškarci, ženski i muški parovi, te mešoviti parovi. Badminton je takođe vrlo raširen vid rekreacije, pogodan i za igru u prirodi, bez mreže ili pravila, zbog čega se često od neupućenih ne doživljava kao ozbiljan sport, dok je to zaista tehnički zahtevan sport koji od takmičara uz veštinu traži i izdržljivost, snagu i brzinu.

Igra lopticom s perima veoma je stara. U Indiji postoje svedočenja o tome na pećinskim crtežima starim oko dva milenijuma. U Kini je pod nazivom di Džijan-ci bila vrlo popularna, naročito kod devojaka i žena.

Igru sa pernatom lopticom poznavale su i Inke i Asteci u Americi, ali nije bila retkost i na evropskim vladarskim dvorovima u doba feudalizma. Na slici francuskog slikara Jeana Baptiste Simeona Šarden (1699-1779) sada u galeriji Uffizi, prikazana je devojka s reketom u desnoj ruci i pernatom lopticom u levoj. Slika se zove „La fillette au volante“. Današnji badminton, kao sportska igra, razvio se početkom XIV. veka iz stare indijske igre Poona koju su engleski časnici 1873. preneli iz Indije i demonstrirali u dvorcu Badminton u južnoj Engleskoj na posedu Duke of Beuforta, po kom je igra dobila današnje ime. Godine 1877. osnovan je prvi badminton klub (engl. Bath Badminton Club), a 1893. prvi badminton savez – Badminton Association of England kada su objavila prva prava pravila te igre, koja u osnovnim crtama dosta liče danas važećim pravilima. Međunarodna badmintonska federacija ili kraće IBF (od engl. International Badminton Federation) je osnovana 1934. Ta organizacija i danas određuje pravila i organizuje takmičenja. Badminton je uveden u program Olimpijskih igara na Igrama u Barseloni 1992 ..“
O pravilima neću da govorim, jer znaju da budu dosadna… Stoga, jednostavno uživajte u ovoj igri, kao što joj se prepuštam ja.
 
Advertisements

10 comments

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s