Kratka basna s’ juga

Deca vole bajke, a odrasli alegorije (bajke za odrasle).

Naime, ovo nije prava bajka, nego moj san.

Stajala sam ispred zgrade na zelenoj travi doma mog. Stari mamuran Hrast grlio me je sa leve strane i ujedno me hladio od ovog užarenog letnjeg Sunca. Bio je Jul. Mesec letnjih kiša, haljinica, malina, ljubavnih vrbopuca. Pirkao je Vetar s’ juga. Pirkao je tako uporno i donosio mirise dalekih Mora, divljih jabuka… svojim vazdušnim valovima blago mi je zadizao haljinicu na Pruge. Bezobrazan je bio taj Vetar! Puklo mi je Dugme i pokidalo jednu Prugu sa haljine, koja se otkotrljala u zelenu travu doma mog. Bela linija sa haljine pobledela je u trenu i pretvorila se u velikog riđog Konja.  Nema šta, engleska punokrvna rasa. Konj je stajao naspram mene i gledao me ispod oka. Nije progovarao ni reč, samo je mahao repom. I tako dok me je gledao, u jednoj sekundi, Sunce se našlo na 90-tom stepenu iznad moje glave, tj. u zenitu. Odjednom je navuklo naglu vrućinu negde s’ juga.

Pukao je horizont, i u tom trenutku iz njega je izleteo veliki Lav sa razbarušenom grivom. Izleteo je k’o iz Afrike. Zatresao je zemlju svojom gromoglasnom rikom i progutao Konja za tili čas, kao da je kanape od šunke. Progutao ga je celog u jednom mahu i ostavio mu je kožu na trotoaru. A, onda je uzeo čačkalicu i promuljao jake, bele zube. I onako, naslonjen na gelender moje zgrade, ponosno je podrignuo. A ja sam i dalje stajala u ovoj animaliji na istom mestu, ispod hrastovog hlada i gledala u nesvakidašnji prizor.

„Bože šta je ostalo od onolikog Konja? Samo koža“, rekla sam tiho.

„Samo koža“, siknuo je Lav glasno.

„Samo“, odvratila sam drsko. „Jel hoćeš i mene da pojedeš?“ Lav se zbunjeno počešao po glavi, a onda se glasno nasmejao.

„Ne mogu, sit sam“, odmahnuo je rukom. „Ti imaš svoju prugu, tu belu liniju pa hodaj po njoj. Ja idem dalje, dok ne ogladnim.“ – zakrkljao je snažno, podigao se na zadnje noge i nestao isto onako kako se i pojavio… niodkuda, negde s’ juga.

A, ja… probudila sam se pored mog mog crnog Psa, koji je ležao pored mene i spavao sit.

 NARAVUČENIJE: Nikad ne jedite kanapee od šunke pred spavanje.

©Anee 

Advertisements

One comment

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s